top of page

Lezing 5
Moreel auteurschap

Hoofdlijnen

Moreel Auteurschap: Denken en spreken over de morele kant van je werk

                                                                                   

Deze lezing gaat over de ontwikkeling van de geestkracht van de leraar.
Als leraar maak je elke dag eindeloos veel keuzes om je werk goed te laten verlopen, maar is je werk ook goed werk?

Goed werk is méér dan je werk goed doen!

 

Wat werkt en wat goed is wordt vaak door 'trial and error' ontdekt.

Je leert de morele kant van je werk vaak 'door schade en schande'.

 

Het vinden van de juiste aanpak van het werk is een veelstemmig proces. In de opleiding is van alles uitgelegd, voorgedaan en geoefend en als je dan denkt 'dat kan ik ook!', is de werkelijkheid net even gecompliceerder.
Je ontdekt dat allerlei belangen door elkaar lopen en met elkaar vervlochten zijn en dat je moeilijk grip kan krijgen op onderliggende keuzes. Het spreken daarover wordt belemmerd door de afwezigheid van een gemeenschappelijke taal daarvoor.

Startende leraren, maar ook ervaren leraren wringen zich zo in allerlei bochten om prachtig onderwijs te maken, zonder zich te hoeven uit te spreken over belangen, waarden, normen en hun professionele betrokkenheid. Dat lijkt comfortabel, maar wij denken dat dit voor veel leraren ten koste gaat van hun veerkracht.

 

Citaat van een directeur:       

“Mijn school staat in een Vogelaarwijk. Elke ochtend komen mijn – meestal vrouwelijke parttime – leerkrachten op hun fietsje uit een andere wijk naar school, doen hun ding – geven les in taal, rekenen, enz.- en fietsen na school weer terug naar hun eigen leventje. Betrokkenheid is er, maar vooral en alleen op het werken in de klas met de leerlingen. De waarden en normen van de leerkrachten worden als vanzelfsprekend beter beschouwd dan die van de kinderen en hun ouders. Denken en spreken  hierover hoort niet bij hun werk, vinden ze.”

 

Om de morele leer-kracht van leraren en leidinggevenden te versterken introduceren we het concept Moreel Auteurschap, waarmee we moreel gedrag verduidelijken als een continu proces van schrijven, herschrijven en voordragen.

In de lezing worden 6 elkaar beïnvloedende processen van moreel auteurschap uitgelicht als aangrijpingspunt voor na te denken over de herkomst van je eigen morele keuzes in je werk. Het concept Moreel Auteurschap kan je helpen om je veerkracht te versterken.

duur: 45, 60 of 75 minuten

kosten: € 275 plus reiskosten 

Contact

Wilt u overleg over deze lezing, mail ons wanneer wij met u contact kunnen opnemen via telefoon of video-conference

Wilt u deze lezing boeken en een offerte aanvragen,

klik dan op de boekings-button

bottom of page